Met een trein moet je geen grappen maken

Gelijkvloerse spoorwegovergangen zijn nog steeds niet veilig. Vorig jaar vonden er in totaal 33 aanrijdingen op overwegen plaats. 13 mensen verloren daarbij het leven. 2 mensen raakten zwaargewond, 4 licht. Gevaarlijk gedrag is een belangrijke oorzaak van ongevallen bij overwegen. Veruit de meeste ongevallen vonden plaats op overwegen die voorzien zijn van lampen, bellen en spoorbomen.

Deze cijfers waren voor ProRail aanleiding om een nieuwe campagne te starten. Centraal in deze campagne staat Jandino Asporaat. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, wijst hij met name jongeren op gevaarlijk gedrag bij overwegen. In radiospots en via sociale media brengt hij de boodschap van ProRail aan de man. ProRail zoekt met deze campagne met slechte grappen de grenzen op om duidelijk te maken dat er met treinverkeer niet te spotten valt. Hieronder een van de filmpjes:

Meer over de campagne van ProRail is te vinden op onderstaande website:
Campagne-ProRail

De campagne van ProRail ging van start in Alphen a/d Rijn. Dat gebeurde bij de spoorwegovergang in de Laan de Continenten. De NOS maakte daar een reportage van. Klik hieronder voor die reportage:
Reportage-NOS

Ook het AD besteedde aandacht aan de campagne van ProRial. Klik hieronder voor het bericht uit die krant:
AD-bericht

De Burgerwerkgroep ziet de campagne van ProRail als een ondersteuning voor haar standpunt dat er bij de Gemeneweg fietstunnels onder het spoor moeten komen. En liefst moet de hele spoorwegovergang ongelijkvloers worden.